Lázcsillapító gyógyszer

Milyen lázcsillapítót válasszunk?

Mit szedhetnek a kismamák?

Ennek a védekező reakciónak a mindenáron történő elnyomása nem mindig indokolt. Abban az esetben van csak szükség a láz csillapítására, ha az már jelentős terhet ró a vérkeringésre.

petefészek paraziták

Fokokban kifejezve: végbélben mért 38 ºC fölötti hőmérséklet, ami hónaljban mérve legalább 38,5 ºC-nak lázcsillapító gyógyszer meg, tesz szükségessé lázcsillapítást.

Jó tudni, hogy a testhőmérséklet napszaki ingadozást mutat, és estefelé gyakrabban mutatnak magasabb értéket a lázmérők. Kérje gyógyszerésze segítségét, ha lázcsillapítót vásárol Lázcsillapításra recept nélkül kapható készítmények is rendelkezésre állnak, célszerű belőlük a házi patikában is tartani.

vakcina giardia zoetis bula

Óvatosnak kell lenni azonban a vásárláskor, és tudni kell, hogy csak kortól, alapbetegségektől és a szedett egyéb gyógyszerektől függően lehet a megfelelő gyógyszert megtalálni. A recept nélküli szerek közötti választásban minden esetben kérje gyógyszerésze segítségét!

Dolgit 800 filmtabletta reklámfilm

Melyiket válasszam? A leggyakrabban alkalmazott vény nélküli lázcsillapítók hatóanyaga paracetamol, acetil-szalicilsav vagy ibuprofén. Mindhárom hatóanyag a lázcsillapító hatása mellett fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, utóbbi kettő kisebb-nagyobb mértékben a gyulladást is csökkenti. A lázcsillapítók változatos formában, így film tablettaként, forróitalporként, pezsgőtablettaként, lágyzselatin kapszulaként, végbélkúpként, szuszpenzióként is előfordulhatnak a gyógyszertárakban.

condyloma acuminata epidemiológia

A felnőttek a tablettákat tartják a legkényelmesebben, legegyszerűbben alkalmazható lázcsillapító megoldásnak. A csecsemők és kisgyermekek láza esetén a kúpok, illetve a szuszpenziók közül lehet választani; a májbetegeknél a májkímélő gyógyszerforma, a végbélkúp, alkalmazása is megfontolandó lehet. Valamennyi lázcsillapító hatóanyagnál lényeges a megengedett egyszeri, illetve napi maximális dózis betartása.

gége papilloma prevalenciája

Felnőttek esetén a következőket kell figyelembe venni: Paracetamolból egyszeri mg a javasolt dózis, aminek a bevétele 4 óránként ismételhető, azonban a napi mg mennyiséget nem szabad túllépni! Acetil-szalicilsavból — mg a szokásos egyszeri adag, és a napi maximális megengedett dózis kb.

Melyik hatóanyagot alkalmazzuk?

Ibuprofen esetén általában — mg az egyetlen tablettában lévő hatóanyag-mennyiség, és a napi mg-ot nem ajánlott túllépni. Tudni kell azonban, hogy: Csecsemők és kis gyermekek részére paracetamolos és ibuprofénes speciális gyermekgyógyszerek állnak rendelkezésre. Reye-szindróma miatt. Az ibuprofen, illetve az acetil-szalicilsav által okozott gyomor- és bélrendszeri fekélyek, vérzések kockázata időskorban fokozott.

beteg féreg tabletták

Emiatt a 65 év feletti betegeknél számos szakmai szervezet a paracetamolt javasolja elsőként választandó hatóanyagnak. Várandósság alatt lázcsillapító gyógyszer a paracetamol az elsőként választandó szer, szigorúan a kezelőorvossal való egyeztetést követően.

hpv és nemi szemölcsök

Az acetil-szalicilsav és az ibuprofen, különösen a terhesség utolsó harmadában, nem javasoltak. A szoptatás időszakában az ibuprofén vagy a paracetamol alkalmazható. Mikor kell bevenni a gyógyszereket?

Lázcsillapító készítmények helyes alkalmazása.

A paracetamol bevétele nem étkezéshez kötött. Az acetil-szalicilsavat vagy ibuprofent tartalmazó készítményeknél az étkezés utáni bevétel javasolt. Mik a jellegzetes mellékhatások? Az ibuprofen és az acetil-szalicilsav jellegzetes és viszonylag gyakori mellékhatása a gyomorirritáció, a már fennálló fekély- és refluxbetegség súlyosbítása, és az arra hajlamos egyéneknél gyomor- és nyombélfekély, különféle gyomor- és béltraktusbeli vérzések kialakulása.

A láz szerepe

Emiatt gyomorsav túltermelési problémával, illetve lázcsillapító gyógyszer küzdő betegeknél az acetil-szalicilsav és az ibuprofen helyett paracetamol alkalmazása javasolt. Nagydózisú acetil-szalicilsav-alkalmazás esetén a vesekárosító hatás léphet fel. Beszűkült, károsodott vesefunkció esetén az acetil-szalicilsav helyett egyéb típusú szerrel kell a lázat orvosolni. Asztmás páciensek esetén sem javasolt az acetil-szalicilsav alkalmazása.

Mik a jellegzetes mellékhatások?

Májbetegségben szenvedő betegeknél, krónikus alkoholistáknál a paracetamol alkalmazása kerülendő. Óvatosnak kell lenni az együtt szedett gyógyszerekkel! A véralvadásgátló pl. Igen magas láz esetén a gyógyszerek mellett a klasszikus fizikai hűtő-módszerekhez kell folyamodni, így hűtőfürdőt vagy langyos vizes borogatást azaz priznicet lehet használni.

Fontos információk